Sunday, March 4, 2012

Isu Pas Kedah: Phahrolrazi, Ismail kekal Exco?

G MANIMARAN
4 Mac 2012
logo -Pas kedah4mac
SHAH ALAM - Perbincangan misi damai lebih lima jam di kediaman rasmi Menteri Besar di Alor Setar, yang berakhir awal pagi tadi, dipercayai telah mencari formula menjernihkan kemelut kepimpinan Pas Kedah - pastinya buat sementara waktu ini - dengan dua pemimpin parti yang sebelum ini menolak tawaran pelantikan semula sebagai Exco, akan kekal dengan jawatan mereka dalam barisan pentadbiran kerajaan negeri.

Sinar Harian Online difahamkan, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh, yang menjadi fokus kontroversi kepimpinan Pas Kedah,  sudah bersedia untuk menerima formula penyelesaian yang diusahakan oleh Pas Pusat dan kekal sebagai Exco.
Tempoh kedudukan mereka sebagai Exco sebenarnya hanya akan berakhir 7 Mac ini.

Kedua-dua Phahrolrazi dan Dr Ismail masing-masing turut memegang jawatan Timbalan Pesuruhjaya Pas Kedah. Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak merupakan Pesuruhjaya Pas Kedah.
Pada minggu lalu, hanya lapan orang mengangkat sumpah sementara kedua-dua mereka dilaporkan telah menolak tawaran pelantikan semula sebagai Exco atas alasan berhadapan dengan persekitaran kerja yang kritikal dan tidak boleh duduk dalam pasukan pentadbiran kerajaan negeri pimpinan Azizan.
"Ia satu keputusan yang baik dicapai, kesemua mereka khususnya dua Exco yang terbabit telah menunjukkan persetujuan untuk bekerja sebagai satu pasukan... akan bersama dalam satu pasukan menghadapi pilihan raya umum, ini keputusan bersama dicapai," kata sumber kepimpinan Pas Pusat kepada Sinar Harian Online.

Ketika ditanya sama ada perkembangan itu bermakna kedua-dua Phahrolrazi dan Ismail akan kekal dalam barisan Exco Kerajaan Negeri, sumber itu hanya menjawab: "Itu saya tidak boleh mengulas."
"Apa yang boleh saya katakan sekarang ialah memang wujud perbezaan pandangan, mereka berada di gelanggang yang berbeza, tetapi bukan bertindak sebagai pembangkang.
"Itu sangat jelas. Dan, mereka sekarang setuju kembali bertindak sebagai satu pasukan, khusus bagi menghadapi pilihan raya umum dan mengekalkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat," kata beliau lagi.
Sinar Harian Online

No comments:

Post a Comment