Thursday, June 2, 2016

Hakim tarik diri daripada mendengar kes Anwar

Mahkamah
KUALA LUMPUR - Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) menarik diri dari mendengar permohonan kebenaran semakan kehakiman yang difailkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, isteri, anak-anak dan empat cucunya bagi mencabar keputusan penjara yang tidak membenarkan anggota keluarganya melakukan sentuhan fizikal ketika melawatnya di penjara.
Hakim Datuk Hanipah Farikullah mengumumkan keputusan itu hari ini dalam kamarnya yang dihadiri peguam Shahid Adli Kamarudin yang mewakili Anwar dan keluarganya dan Peguam  Kanan Persekutuan, Maisarah Johari bagi pihak Jabatan Penjara.

Ketika ditemui pemberita, Maisarah memberitahu, Hanipah membuat keputusan itu dengan alasan bahawa anak perempuannya belajar di sekolah yang sama dengan anak perempuan Anwar iaitu Nurul Nuha.

Menurut beliau Nurul Nuha merupakan salah seorang daripada pemohon yang memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman itu.

Hanipah juga menetapkan 15 Julai ini untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi, untuk menentukan hakim lain bagi mendengar permohonan kebenaran semakan kehakiman itu.

Dalam permohonan yang difailkan pada 18 Mei lalu, Anwar,  68, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, 63, dan empat anak perempuan mereka Nurul Izzah, 35, Nurul Nuha dan empat cucu selaku pemohon menamakan Pengarah Penjara Sungai Buloh, Komisioner Jeneral Penjara dan Menteri Dalam Negeri selaku responden.

Mereka mendakwa penafian sentuhan fizikal ketika lawatan di penjara oleh responden adalah tidak munasabah, tidak sah dan melanggar Akta Penjara 1995 dan Peraturan Penjara 2000 serta Artikel 5 dan 8 Perlembagaan Persekutuan.

Anwar melalui surat peguamnya bertarikh 2 Mac 2016 telah memohon kepada kesemua responden untuk membenarkan sentuhan fizikal semasa lawatan keluarganya sebaliknya permintaan itu ditolak melalui surat bertarikh 14 Mac 2016.

Sehubungan itu mereka memohon perintah mahkamah bahawa keputusan Pengarah Penjara Sungai Buloh (Responden Pertama) dibatalkan melalui satu perintah certiorari; serta perintah mandamus yang mewajibkan responden untuk membenarkan sentuhan fizikal antara  Anwar dengan ahli keluarganya setiap kali sesi lawatan di penjara.

1 comment:

 1. KISAH NYATA DARI SAYA BPK.KARTA BUKAN REKAYASA INI BETUL2 NYATA DIKELUARGA KAMI.
  Assalamualaikum wr.wb,saya BPK.KARTA seorang buruh tani di madium jawa timur ingin mengucapka banyak terimah kasih kepada KI WARSA atas bantuan AKI. kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan dan berkat bantuan KI WARSA pula yang telah memberikan angka gaib hasil ritual beliau kepada saya yaitu 4D dan alhamdulillah telah berhasil memenangkan 5x berturut turut tembus.sekali lagi makasih yaa AKI karna waktu itu saya cuma bermodalkan uang cuma 200 ribu dan akhirnya saya menang.Berkat angka gaib hasil ritual AKI WARSA saya sudah buka usaha matreal di jakarta dan istri saya juga buka butyk baju dimall mangga dua. Kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari sebelumnya,bagi anda yg ingin seperti saya silahkan HUB/SMS AKI WARSA di nomor hpnya di: 0852 4968 9269 atau KLIK DISINI dan ramalan AKI WARSA memang memiliki ramalan GAIB” yang dijamin 100% tembus.
  KARNA RASA HATI YANG GEMBIRA MAKANYA NAMA BELIAU SAYA CANTUNKAN DI INTERNET…

  *angka ritual gaib singapura

  *angka ritual gaib hongkong

  *angka ritual gaib malyaisia

  *angka ritual gaib sidney

  *angka ritual gaib kuda lari.

  ReplyDelete