Friday, December 23, 2016

Anjing Kampung Bawa Kepala Bayi di Mulut

22/12/16

. .
YANGON   - Seorang warga di Shwepyithar, Myanmar, terkejut bukan kepalang.
Dia mendapati seekor anjing yang kerap berkeliaran sekitar wilayah tempat tinggalnya, muncul dengan kepala dan kaki bayi di mulutnya. 
“Anjing itu diam  dekat rumah saya, ketika dia baru melahirkan," kata warga bernama Pyone Cho, kepada 7Day yang dikutip laman Coconuts.

"Anjing itu mungkin lapar setelah melahirkan, dan lalu menggondong potongan mayat itu kerana difikir sebagai makanan," sambung dia.
"Ketika itu tetangga saya berteriak memanggil saya keluar. Anjing itu lalu meninggalkan potongan tubuh manusia itu di samping rumah saya, sebelum lari pergi," kata Pyone.

Berdasarkan hasil pemeriksaan awal, diketahui potongan mayat itu berasal dari tubuh bayi laki-laki berusia antara enam bulan hingga setahun.

Otoriti setempat percaya anjing itu mengambil potongan mayat tersebut dari lintasan kereta api yang ada tak jauh dari lokasi penemuan.
Kini, potongan tubuh lainnya masih dalam pencarian. 
“Kami menyoal warga, yang mungkin melapor kehilangan anak. Hingga saat ini kami belum tahu identiti bayi itu," ungkap petugas setempat Aung San Lwin.

Aparat polis di Hlawga mulai membuka penyiasatan atas penemuan ini. 
Di awal tahun ini, sesosok mayat anak tanpa kepala pun ditemui di Kota Dawbon, namun polis  hingga kini belum berhasil mengungkap misteri tersebut.
Tidak jelas pula apakah kedua penemuan ini saling berkaitan.
 Sumber:KOMPAS.com

No comments:

Post a Comment