Sunday, August 24, 2014

Beri peluang PAS bertanding PRK Pengkalan Kubur

SALMAH MAT HUSAIN | .
KOTA BHARU: Dewan Muslimat PAS Negeri Kelantan, mencadangkan supaya pucuk pimpinan PAS negeri itu meletakkan calon parti itu untuk bertanding pada Pilihan raya Kecul (PRK) Dun Pengkalan Kubur yang akan datang.

Ketuanya, Siti Zailah Mohd Yusof, berkata berdasarkan rekod pilihan raya yang lepas, calon Pakatan Rakyat berpotensi untuk memenangi semula Dun tersebut sekiranya meletakkan calon PAS.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika ditemui selepas majlis perasmian muktamar dewan itu ke-41 oleh Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Datuk Ahmad Yakob, di sini hari ini.

Muktamar berkenaan diadakan di Putik, dekat sini yang turut dihadiri tetamu jemputan daripada beberapa NGO Islam seperti Abim, Ikram, wakil Hamas Palestin dan muslimat PAS Pusat.

Menurutnya, pengalaman lalu bukan hanya calon PAS yang pernah memenangi Dun tersebut, sebaliknya apabila meletakkan calon PKR mewakili Pakatan Rakyat, undi Dun lebih rendah berbanding peringkat Parlimen.

“Kita melihat ianya tidak begitu seimbang antara pengundi di peringkat Dun dan Parlimen seolah-olah ada sesuatu yang tidak diingini berlaku di situ,” ujarnya lagi.

Katanya, kajian yang dibuat juga rata-rata menunjukkan pengundi inginkan calon dari PAS dicalonkan setiap kali pilihan raya ketika kajian dibuat di peringkat bawah.

“Jadi saya mengharapkan untuk pilihan raya kecil ini pimpinan kita mempertimbangkan cadangan untuk meletakkan calon kita bagi merampas semula Dun Pengkalan Kubur,” ujarnya yang juga Ketua Muslimat PAS Malaysia.

Pada masa yang sama beliau turut berharap pimpinan PKR dan penyokong memahami hasrat dewan berkenaan tanpa memandang sebarang rasa prejudis terhadap mereka.

Ketika ditanya PAS mungkin sukar untuk mengembalikan kemenangan itu walaupun meletakkan calonnya disebabkan ianya pilihan raya kecil, Zailah memberitahu ia akan dimulakan pada pilihan raya kecil ini dahulu.

Tambahnya, memang ia sukar tetapi tidak mustahil untuk parti itu mencubanya.

Pilihan raya kecil itu diadakan apabila Adunnya, Datuk Noor Zaidi Omar meninggal dunia dua hari lalu di China akibat penyakit barah yang dihadapinya.

Noor Zaidi memenangi Dun Pengkalan Kubur pada PRU 2004, 2008 dan 2013.

Pada PRU13 lepas, allahyarham yang juga Ketua Umno Bahagian Tumpat mendapat 10,174 undi menewaskan calon PKR, Saharun Ibrahim (8,438) dan Bebas, Izat Bukhary Ismail Bukhary (65). - HARAKAHDAILY 23/8/2014

No comments:

Post a Comment