Wednesday, December 19, 2012

Banduan Cuba Lari, 17 Jiwa Maut

 Rabu, 19 Desember 201 
Foto: Orange
Foto: Orange
DURANGO - Baku tembak terjadi di sebuah penjara di Mexico Selasa 18 Disember malam waktu setempat. Sekira 11 tahanan dan enam penjaga penjara mati dalam insiden ini.
 
Kejadian tersebut berlangsung ketika  penjaga penjara berusaha untuk menahan tahanan kabur dari Penjara Cereso Nombor 2 di Kota Gomez Palacio, Durango. Saat itu, tahanan berupaya kabur dengan cara memanjat tembok bhagian belakang penjara.
 
Penjaga penjara yang melihat usaha melarikan diri langsung melepaskan tembakan untuk melumpuhkan tahanan tersebut. Tetapi, tanpa diduga tahanan itu justru melepaskan tembakan balasan ke arah penjaga penjara.
 
"Tahanan itu melepaskan tembakan ke menara pengawas dan wilayah penjagaan lainnya. 17 orang maut dalam kejadian ini," pernyataan pihak Departmen Keselamatan Publik Durango, seperti dikutip Associated Press, Rabu (19/12/2012).
 
Tentera yang berada di sekitar penjara langsung memberikan bantuan kepada wader. Perajurit Mexico langsung berupaya keras untuk mencegah tahanan itu keluar dari wilayah penjara. Akhirnya keselamatan penjara dapat dikawal oleh pihak yang bertanggungjawab
 
Aksi lari dari penjara sudah biasa terjadi di Mexico. September lalu, lebih 120 tahanan melarikan diri dari penjara di Piedra Negras. Pihak berwenang langsung memburu tahanan yang kabur, mereka dikhawatirkan menyeberangan ke wilayah Amerika Syarikat melalui Texas.
 
Pihak berwenang Meksiko mengatakan, aksi kabur penjara ini pada umumnya terkait dengan operasi kartel dadah. Tidak kurang, kartel-kartel di seluruh Mexico membantu proses pelarian itu dari luar. Kartel Sinaloa dan Zetas, merupakan salah satu kartel yang beroperasi di wilayah Durango.
(faj)

No comments:

Post a Comment