Saturday, December 21, 2013

Wanita India Mati Dicincang Suami

21 Dis 2013

 
 Polis   mencari potongan tubuh mangsa (Straits Times/Wanbao)
Singapura - Baru 3 bulan tinggal di Singapura, seorang wanita asal India ditemui meninggal   dalam keadaan menyedihkan. Tubuhnya yang dimutilasi ditemui dibuang di sebuah sungai.

Mayat wanita berusia 33 tahun ini ditemui di sebuah kanal dekat Block 110 di McNair Road, Singapura. Mayatnya hanya mengenakan seluar panjang warna hitam dan terbungkus dalam beg plastik serta kantong sampah. Demikian seperti dilansir Asia One, Jumaat (20/12/2013).

Penemuan ini terjadi pada 12 Desember lalu. Pada Rabu (18/12) kelmarin, polis  berhasil mengenalpasti mangsa dari bukti-bukti forensik. Meskipun polis  belum berhasil menemukan potongan tangan serta bahagian kepalanya.

Wanita ini dikenali sebagai Jasvinder Kaur yang bekerja sebagai pakar kecantikan. Dia memiliki seorang suami yang juga warga negara India bernama Harvinder Singh (33) yang tinggal di Singapura. Dugaan sementara, Harvinder merupakan suspek di balik pembunuhan keji ini.

Kini, polis  Singapura masih melakukan pemburuan terhadap Harvinder yang dilaporkan telah melarikan diri ke luar negeri. Polis  menyatakan, Harvinder yang seorang koordinator logistik di sebuah perusahaan setempat ini, telah lari dari Singapura sekitar 30 minit sebelum jasad isterinya ditemukan.

Harvinder dilaporkan meninggalkan Singapura dengan menggunakan bas melalui Woodlands Checkpoint pada 12 Desember pagi.

Dalam sidang media kepada wartawan setempat, polis menyatakan telah berhasil menangkap seorang pemuda berusia 25 tahun yang dipercayai terlibat kes ini. Pemuda yang juga berasal dari India ini ditangkap pada Rabu (18/12) di wilayah Sims Drive.

Pemuda yang tidak disebut namanya ini diketahui telah tinggal di Singapura selama 3 tahun dan merupakan teman Harvinder. Tidak dijelaskan lebih lanjut kaitan pemuda ini dengan kes pembunuhan keji ini. Polis setempat masih mendalami penyiasatan mereka.

No comments:

Post a Comment