10/1/16

ilustrasi peria. ©idiva.com
Suka makan peria dan daun papaya? Kedua jenis
sayuran ini memang lazat di lidah jika pintar mengolahnya. Selain itu peria, daun papaya, dan sejumlah sayuran pahit lainnya mengandung banyak
khasiat untuk kesihatan tubuh.
Tetapi mengolah peria dan sayuran pahit lain di rumah tentu lain ceritanya. Biasanya kita enggan memasak sayur-sayur sihat ini kerana tidak tahu bagaimana cara menghilangkan rasa getirnya.
Untuk itulah, silakan semak tips untuk menghilangkan rasa pahit berlebihan pada sayuran pahit.
Tetapi mengolah peria dan sayuran pahit lain di rumah tentu lain ceritanya. Biasanya kita enggan memasak sayur-sayur sihat ini kerana tidak tahu bagaimana cara menghilangkan rasa getirnya.
Untuk itulah, silakan semak tips untuk menghilangkan rasa pahit berlebihan pada sayuran pahit.

Ilustrasi peria Shutterstock.com/ Eve's Food Photography
Sayuran renyah dengan permukaan bergerigi ini memang pahitnya bukan
main. Tetapi ada beberapa cara untuk mengurangi rasa pahit pada peria.
- Belah peria, buang bijinya dan iris-iris tipis. Setelah itu ramas-ramas irisannya dengan garam kasar sampai lemas. Lakukan selama beberapa minit sampai cairan pahit peria keluar. Setelah itu bilas peria dan masak sesuai selera.
- Selain menggunakan garam, gula pasir juga boleh dimanfaatkan untuk meneutralkan rasa pahit peria. Caranya sama saja dengan kaedah di atas. Ramas-ramas potongan peria dengan gula, kemudian bilas.
- Rebus irisan peria dengan beberapa lembar daun jambu biji. Rasa sepat
dan kesat pada daun jambu akan membantu meneutralkan pahitnya peria.
Kredit:Merdeka.com
No comments:
Post a Comment