Saturday, April 29, 2017

‘Usul putus hubungan bukti formula politik pembangkang amat rapuh’

 | April 29, 2017
Annuar Musa menyelar tindakan sesetengah pemimpin pembangkang yang mengkritik usul PAS, sebaliknya mereka perlu menghormati pendirian parti Islam itu.
annuar-musaTEMERLOH: Tindakan PAS menamatkan kerjasama dengan PKR membuktikan formula politik pembangkang yang berasaskan kepada mengambil peluang berdasarkan politik kebencian dan “musuh bersama” sebagai sesuatu yang amat rapuh.

Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa berkata, formula itu perlu dielakkan di negara ini kerana kestabilan merupakan perkara paling utama diperlukan rakyat, selain sebuah kerajaan yang mampu mengotakan janji dan mentadbir secara baik.
“Formula itu bukan formula yang mampan untuk memberi pembelaan kepada rakyat dan kita telah melihatnya berlaku berkali-kali. Formula pembangkang adalah formula yang amat rapuh.

“Kalau tiada kestabilan, ertinya mereka tidak boleh melaksanakannya. Mereka terus mencari-cari satu formula dalam hubungan dan politik mereka,” katanya selepas menghadiri program Ceramah Rakyat Parlimen Temerloh bertemakan “Negaraku Generasiku” di Mentakab, semalam.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata demikian semasa diminta mengulas keputusan Muktamar Dewan Ulama PAS kelmarin, yang meluluskan tanpa bahas usul memutuskan tahaluf siyasi (kerjasama politik) dengan PKR.

Annuar juga melihat keputusan itu akan membawa perubahan kepada landskap politik negara kerana PAS menjadi “kuasa ke-3″ selepas Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan serta perlu bergerak sendirian selepas memutuskan hubungan dengan sekutu mereka sebelum ini, iaitu DAP, Amanah dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Annuar juga menyelar tindakan sesetengah pemimpin pembangkang mengkritik tindakan PAS itu dan menyifatkan mereka seharusnya menghormati pendirian PAS memandangkan setiap parti politik berhak membuat keputusan sendiri.
“Mereka (PAS) tentukan keputusan itu dalam kongres mereka…muktamar yang melibatkan pimpinan tertinggi mereka. PAS juga seperti parti lain, ada hak-hak sendiri dan pada saya ia harus dihormati, ” katanya.

Annuar menambah Barisan Nasional (BN) dan Umno juga tidak seharusnya berasa selesa dengan perkembangan itu, sebaliknya perlu melipatgandakan usaha memberi penerangan kepada rakyat agar mereka tidak termakan dengan dakyah pembangkang menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

“Kita cuma akan lihat apa yang akan berlaku…harap ia akan membawa kebaikan kepada rakyat dan seterusnya kestabilan negara. BN dan Umno jangan alpa kerana kita perlu rapat dengan rakyat,” katanya.
FMT

No comments:

Post a Comment