Wednesday, October 26, 2016

AMANAH: Bahas bajet jangan abai hospital

Mengeluarkan kenyataan untuk menyiasat semata-mata tidak memadai, tetapi kajian serius terhadap semua hospital dan klinik kesihatan kerajaan perlu dilakukan, kata Parti Amanah Negara (AMANAH).

Timbalan Presiden AMANAH Salahuddin Ayub berkata kajian itu perlu dijalankan ke atas semua kemudahan kesihatan kerajaan di seluruh negara, terutama membabitkan bangunan lama supaya memenuhi spesifikasi ditetapkan pihak yang berkenaan.

"Ia termasuk laluan keluar wad kecemasan yang terhad, sempit serta penuh dengan peralatan perubatan menyebabkan kerja mengendali pesakit yang ramai ketika keadaan cemas menjadi sukar.
"Pendawaian semula juga perlu dibuat khususnya bagi bangunan lama hospital supaya memenuhi spesifikasi dan syarat Tenaga Nasional Berhad," katanya dalam kenyataan kepada media hari ini.

Pagi tadi enam orang terkorban dan 10 lagi cedera - termasuk dua yang perlu ditempatkan di ICU Hospital Sultan Ismail - apabila unit rawatan rapi (ICU) Hospital Sultanah Aminah di Johor Bahru terbakar.

Malaysiakini melaporkan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Johor Othman Abdullah berkata seramai 166 anggota bersama 10 jentera dikejarkan ke hospital itu sebaik sahaja panggilan diterima pada jam 8.56 pagi.

"Di ICU itu ada tujuh mangsa yang memang agak kritikal keadaannya yang difahamkan doktor, terpaksa menggunakan bantuan pernafasan dalam keadaan normal. Jadi pesakit itu tidak boleh dipindahkan sekiranya tiada katil," katanya dilapor Bernama.

Othman berkata bagaimanapun kebakaran tidak merebak ke tempat lain.
Sambil menyatakan rasa sedih dan takziah Salahuddin berkata tragedi itu diharap dapat mata semua pihak, termasuk kalangan ahli parlimen yang sedang membahaskan belanjawan 2017 di Dewan Rakyat ketika ini.

"Perbahasan belanjawan yang berlangsung di Dewan Rakyat perlu dimanfaatkan oleh ahli-ahli parlimen supaya peruntukan untuk hospital dapat dinaikkan," katanya.

Malaysiakini pada 18 Oktober melaporkan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam memberi jaminan isu pemotongan belanjawan untuk hospital dan klinik kerajaan masih terkawal buat masa ini.
Mengakui sebahagian daripada peruntukan kementerian itu dikecilkan Dr Subramaniam berkata hampir semua hospital kerajaan memiliki jumlah bekalan mencukupi.

“Beberapa hospital - disebabkan bebanan yang tinggi - mungkin akan kehabisan bekalan," katanya.
Beliau berkata arahan sudah dikeluarkan kepada Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Dr Dr Chen Chaw Ming supaya mengenal pasti hospital yang terjejas bagi membolehkan dana tambahan disalurkan.
Malaysiakini  25/10/16

1 comment:

 1. ASS..WR.WB.SAYA pak alresky TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH


  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208)


  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  angka;GHOIB: singapura

  angka;GHOIB: hongkong

  angka;GHOIB; malaysia

  angka;GHOIB; toto magnum

  angka”GHOIB; laos…

  angka”GHOIB; macau

  angka”GHOIB; sidney

  angka”GHOIB: vietnam

  angka”GHOIB: korea

  angka”GHOIB: brunei

  angka”GHOIB: china

  angka”GHOIB: thailand

  ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D
  0823-9177-2208
  saya pak alresky posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa

  ReplyDelete