Friday, November 11, 2016

Dasar kewangan Trump akan jejas ringgit

 | November 10, 2016
Wartawan veteran membuat spekulasi Trump akan menggunakan kadar faedah lebih tinggi untuk meningkatkan ekonomi AS, menyebabkan malapetaka pada mata wang negara-negara membangun.
 
PETALING JAYA: Wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin menulis dalam blognya hari ini akan kemungkinan Presiden Donald Trump menggunakan dasar kewangan sebagai elemen utama pengurusan ekonomi beliau dalam tempoh 4 tahun akan datang.
“Jika Trump mengambil laluan itu, kita boleh melihat kadar faedah dan inflasi yang semakin meningkat.

“Kadar faedah yang tinggi akan mendorong dolar Amerika Syarikat naik, menarik lebih banyak simpanan dan pelaburan ke AS serta menjadikan import lebih murah, sekali gus menyebabkan malapetaka kepada mata wang negara-negara membangun.
“Jika itu berlaku, kita boleh menjangka untuk melihat ringgit dibom sekali lagi,” kata Kadir, merujuk kepada mata wang tempatan yang merudum ke tahap terendah tahun ini sejak lewat 1990-an.

Beliau berkata dolar AS yang lebih kukuh akan menjejaskan Malaysia lebih teruk berbanding negara membangun lain kerana ringgit mengalami penurunan terbesar berbanding dolar AS.

Menyelar laporan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengatakan “Trump adalah PM kegemaran”, Kadir berkata status apa pun tidak akan menyelamatkan negara daripada terjejas teruk oleh dasar ekonomi Trump dan Islamophobia beliau.

Bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times itu memetik analisis New York Times oleh Neil Irwin yang mengatakan pasaran bon adalah panduan yang lebih dipercayai para pelabur global percaya unuk meramal berbanding pasaran saham yang tidak menentu.

Irwin menulis: “Dan pada Rabu, pasaran bon menghantar satu isyarat kuat dan jelas: Tahun pemerintahan Trump mungkin mempunyai inflasi dan kadar faedah lebih tinggi berbanding beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kadar faedah 10 tahun Perbendaharaan melonjak ke tahap tertinggi sejak Januari, meningkat 0.22% kepada 2.07%. Dan kenaikan itu boleh dikaitkan dengan kepercayaan pelabur yang inflasi akan menjadi lebih tinggi daripada yang dijangka seperti kejutan sebelum pilihan raya.”

3 comments:

 1. saya Surwanto seorang TKI DI MALAYSIA
  pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos
  sempat saya putus asa apalagi dengan keadaan susah
  gaji suami saya itupun buat makan sehari2. sedangkan hutang banyak
  kebetulan suami saya buka-buka internet Dan mendapatkan
  nomor MBAH KASSENG (0853-4288-2547) katanya bisa bantu orang melunasi hutang
  melalui jalan TOGEL dan dengan keadaan susah, terpaksa saya
  hubungi dan minta angka bocoran Toto/malaysia
  angka yang di berikan waktu itu 4D 
  ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 269.jt Oleh Karna itu saya posting no HP MBAH KASSENG ini supaya saudarah-saudara ku di indonesia maupun di luar negri yang sangat kesulitan masalah ekonomi (kesusahan) jangan anda putus asa. Karna jalan masih panjang yang penting anda tdk malu atau takut menghubungi MBAH KASSENG. Semua akan berubah Karna kesuksesan ada pada diri kita sendiri. Yakin dan percaya bahwa itu semua akan tercapai berkat bantuan dari mbah AMIN.
  MBAH KASSENG
  NO: 0853-4288-2547 / +6285-342-882-547

  ReplyDelete