Saturday, December 10, 2016

Orang Asli ada hak atas tanah adat

 FMT| December 10, 2016
Menduduki tanah untuk selama beberapa generasi ialah tanggapan kuat dan hampir tidak boleh disangkal yang mereka memegang hak itu, kata bekas hakim Datuk Seri Gopal Sri Ram.
gopal-sri-ram_orangasli_kelantan_60034
PETALING JAYA: Orang Asli di semenanjung mempunyai hak undang-undang terhadap tanah adat mereka, kata hakim bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram.
“Mereka boleh memperoleh hak milik adat tanah itu hanya dengan menyemai, memburu, mengutip hasil hutan dan tinggal di situ,” katanya.
Sri Ram berkata mereka tidak perlu mengeluarkan hak kepada tanah, seperti pemilik .

“Menduduki tanah itu untuk beberapa generasi ialah tanggapan kuat dan hampir tidak boleh disangkal yang mereka memegang hak itu,” katanya.
Hakim bersara Mahkamah Persekutuan itu berkata demikian sebagai respons kepada laporan aktivis Orang Asli ditahan kerana mendirikan sekatan di kawasan hutan simpan di Gua Musang, Kelantan.

Pertikaian antara 200 Orang Asli Temiar dan pihak berkuasa tempatan Kelantan berlaku sejak 26 September dalam isu menghalang pembalak menebang balak di Hutan Simpan Balah.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob mengarahkan penunjuk perasaan menghentikan sekatan itu atau berdepan tindakan undang-undang.
Ahli Parlimen Gua Musang Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah berkata beliau bersimpati dengan Orang Asli tetapi mereka tidak sepatutnya mengambil tindakan undang-undang sendiri.

Sri Ram, yang sebelum ini pernah membuat keputusan bagi sekurang-kurangnya 2 kes penting membabitkan Orang Asli di Mahkamah Rayuan, berkata undang-undang persekutuan juga berpihak kepada mereka.
Katanya, undang-undang itu ada dalam Perlembagaan Persekutuan, Kanun Tanah Negara, Akta Peralihan Hak Atas Tanah dan Akta Orang Asli.

Sri Ram berkata pihak berkuasa boleh memperoleh tanah mereka tetapi perlu memberikan pampasan yang secukupnya.
“Jika anda tidak berbuat demikian, ia pelanggaran undang-undang kerana menafikan hak mereka terhadap harta mereka,” katanya.

Beliau berkata daripada laporan itu, insiden di Gua Musang menunjukkan tindakan pihak berkuasa tidak mengikut undang-undang kerana mereka cuba mengabaikan hak tanah adat Orang Asli tanpa pampasan kewangan.
Katanya, pembalak itu juga bertanggungjawab kerana menceroboh.
“Orang Asli yang terjejas mempunyai remedi undang-undang kerana undang-undang kes menyokong mereka,” katanya.

1 comment:

 1. ASS..WR.WB.SAYA PAK ALERSKY TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH


  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208)


  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  angka;GHOIB: singapura

  angka;GHOIB: hongkong

  angka;GHOIB; malaysia

  angka;GHOIB; toto magnum

  angka”GHOIB; laos…

  angka”GHOIB; macau

  angka”GHOIB; sidney

  angka”GHOIB: vietnam

  angka”GHOIB: korea

  angka”GHOIB: brunei

  angka”GHOIB: china

  angka”GHOIB: thailand

  ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D
  0823-9177-2208
  saya pak alresky posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak

  ReplyDelete