Tuesday, February 28, 2017

Agihan kerusi PRU14: HARAPAN bincang dengan BERSATU esok

27/2/17

Pakatan Harapan (HARAPAN) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) akan bermesyuarat esok mengenai agihan kerusi menjelang pilihan raya umum ke-14, kata Setiausaha Penganjur DAP Anthony Loke.
Mesyuarat itu akan diadakan di ibu pejabat Parti Amanah Negara (AMANAH) di Kuala Lumpur pada tengah hari.

"Kami telah berbincang (mengenai agihan kerusi) sebelum ini, tetapi ini kali pertama kami akan memperincikannya," jelasnya kepada Malaysiakini.
Parti sekutu dalam HARAPAN iaitu PKR, DAP dan AMANAH serta BERSATU akan menyenaraikan kerusi yang mahu ditandingi esok, kata Loke.

Menurut beliau, belum ada persefahaman antara mereka untuk 'meminggirkan' dari kerusi yang dimenangi atau ditandingi oleh PAS pada pilihan raya umum lepas.

"PAS tidak ada kena mengena dengan kami, jadi kami tidak mempunyai apa-apa persefahaman, (kami akan) tidak memperuntukkan kerusi untuk mereka," kata beliau yang juga ahli Parlimen Seremban.

PAS bertanding 73 daripada 222 kerusi Parlimen dan 236 daripada 505 kerusi Dewan Undangan Negeri dalam pilihan raya lepas. Parti Islam itu memenangi 21 kerusi Parlimen tetapi tujuh ahli Parlimennya keluar parti berikutan pembentukan AMANAH.

Kata Loke, DAP dan PKR tidak akan mempunyai masalah besar semasa rundingan kerana kedua-dua parti akan berusaha untuk mengekalkan kerusi semasanya

No comments:

Post a Comment