Tuesday, March 14, 2017

'Bentang dulu RUU355, baru kami putuskan'

Muhyiddin Yassin
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjawab soalan yang diajukan oleh wartawan semasa sidang media di pejabat Parti Pribumi Bersatu Malaysia. - Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB
PETALING JAYA - Parti Bersatu tidak akan menyatakan pendirian terhadap pindaan rang undang-undang (RUU) 355, sehingga kandungannya dibentangkan di Parlimen.

Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, persetujuan hanya boleh dinyatakan setelah semua pihak jelas dengan perkara tersebut.
"Sebenarnya usul ini tidak begitu jelas, kita tak boleh buat apa-apa keputusan. Beberapa kenyataan yang dibuat sebelum ini oleh pihak lain, bukan daripada saya sendiri," katanya dalam satu sidang media di ibu pejabatnya di sini, hari ini.

Beberapa hari lalu Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Presiden Bersatu menyatakan sokongan terhadap pindaan.
"Kita sendiri tidak tahu sama ada kerajaan nak bentang atas nama kerajaan atau Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang diberi ruang untuk membentangkannya.

"Dan lepas tu tentulah ada perbahasan-perbahasannya, selagi perkara itu belum sampai ke tahap itu, saya yakin tidak berapa tepat untuk Bersatu ambil pendirian dalam soal ini," katanya.
Tegas Muhyiddin, Bersatu tidak akan terburu-buru menyatakan sokongan kerana ia bukan perkara kecil.
"Saya perlukan satu waktu yang sesuai untuk buat keputusan muktamad," katanya

No comments:

Post a Comment